2014. május 7., szerda

Komposzt WC

Hordós komposzt WC

A komposzt WC-re sokféle megoldás létezik, amelyek közül a hordós a legegyszerűbb: kell hozzá egy hordó, egy ülőke és sok-sok fűrészpor. 

A hordó egyáltalán nem büdös, és a helyiség sem, ahol a hordó van. A titok nyitja a szárazság (a kisdolog nem ide megy) és a fűrészpor. Ettől megváltozik a szén/nitrogén arány, és másfajta bacik működnek. Az anyag nem rothad, hanem korhad, azaz komposztálódik (lásd: aerob, anaerob folyamatok). Már majdnem kész a komposzt, mikor a hordót üríteni kell a kerti komposztálóba. Bármily hihetetlen, kiöntve sincs semmilyen szaga a fűrészporén kívül! 



Nem kell hozzá víz, nem kell hozzá csatorna, nem kell a szerves-anyagot csővezetéken utaztatni a messzi feldolgozótelepre, és természetesen szennyvíztelep sem kell. Nincs szükség milliárdos beruházásokra, nincs közbeszerzés (és a tőle elválaszthatatlan mutyizás), aszfaltbontás, útlezárás, egyebek. És a komposzt mehet a kertbe, nem kell venni műtrágyát.


Tábori pottyantós: komposzt WC-k egymás mellett


Fa komposzt WC

A drágább - de jóval szebb - megoldás a kezelt fából készült, beltéri használatra is alkalmas, úgymond "igényesebb" változat.

Ez a környezetbarát megoldás civilizált és szagtalan, sőt egy jól karbantartott komposzt WC jobb szagú, mint egy hagyományos WC. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése